Θρησκεία

Μην κατηγορείς την ιερωσύνη

Μην κατηγορείς την ιερωσύνη

Ούτε ο δίκαιος ιερέας θα σε ωφελήσει σε κάτι, εφόσον εσύ είσαι άπιστος, ούτε ο φαύλος ιερέας θα σε βλάψει σε κάτι, εφόσον εσύ είσαι πιστός.
Μην κατηγορείς την ιερωσύνη

Άνθρωπε, να εκλάβεις τον αμαρτωλό παπά, τον ανίκανο, τον ανακόλουθο, σαν ένα λεπρό, που όμως μοιράζει χρυσές λίρες. Εσύ πάρε τις χρυσές λίρες και άφησε την λέπρα σε αυτόν.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Αν πας στο ιατρείο για τραύμα σου, τί κάνεις; Αφήνεις τον γιατρό να σου βάλει φάρμακο και να σου γιατρέψει την πληγή ή εξετάζεις και ερευνάς το ποιόν του γιατρού, αν έχει ο ίδιος πληγή ή δεν έχει; Και αν έχει; Εσύ φροντίζεις για την πληγή του; Επειδή εκείνος μπορεί να έχει πληγή, δεν θεραπεύεις την δική σου; Μήπως λες: «Έπρεπε αυτός, αφού είναι γιατρός, να είναι υγιής και αφού δεν είναι υγιής αυτός σαν γιατρός, γι’ αυτό και εγώ αφήνω την πληγή μου αθεράπευτη;».

Ο ιερέας είναι κακός λες. Και λοιπόν; Είναι αυτό παρηγοριά για τον λαϊκό; Φυσικά όχι. Και εκείνος μεν, ο ιερέας θα υποστεί την ανάλογη τιμωρία, όμως και εσύ θα υποστείς βλάβη, αφήνοντας αγιάτρευτη την αμαρτωλή ψυχή σου.

Μην κατηγορείς την ιερωσύνη, εάν δεις κάποιον ιερέα ανάξιο. Δεν πρέπει δηλ. να επικρίνεις το πράγμα, αλλά εκείνον ο οποίος έκανε κακή χρήση του καλού, το οποίο δόθηκε σ’ αυτόν. Διότι και ο Ιούδας έγινε προδότης, αλλά αυτό δεν αποτελεί κατηγορία της αποστολής, αλλά της γνώμης εκείνου.

Και πολλοί ιατροί έγιναν φονείς και αντί να δώσουν φάρμακο, έδωσαν δηλητήριο. Δεν κατηγορώ όμως την ιατρική τέχνη, αλλά εκείνον ο οποίος έκανε κακή χρήση της τέχνης του. Και πολλοί ναύτες βύθισαν το πλοίο, αλλά σ’ αυτό δεν φταίει η ναυτιλία, αλλά η κακή θέληση των ναυτών.

Και αν η ζωή των κληρικών είναι διεφθαρμένη, εσύ να προσέχεις τον εαυτόν σου. Τίποτε δεν θα σε βλάψει η ζωή εκείνου στην μετάδοση της Χάριτος, που του έχει εμπιστευτεί ο Θεός. Λέω αυτά, όχι συμφωνώντας να διοικούν την Εκκλησία ανάξιοι, αλλά αντίθετα τους λυπάμαι και κλαίω.

Δεν προσελκύει το Πνεύμα το Άγιο ο «καθαρός» ιερέας, λόγω της δικής του καθαρότητας, αλλά η Χάρη είναι εκείνη που επιτελεί το παν. Ο ιερέας απλώς δανείζει την γλώσσα του και προσφέρει το χέρι του…

Μην μου λες, ότι ο ιερέας αμάρτησε ή ο διάκονος. Οι εκτροπές των ιερέων και των διακόνων, είναι πάνω στο κεφάλι εκείνων που τους χειροτόνησαν.

Ούτε ο δίκαιος ιερέας θα σε ωφελήσει σε κάτι, εφόσον εσύ είσαι άπιστος, ούτε ο φαύλος ιερέας θα σε βλάψει σε κάτι, εφόσον εσύ είσαι πιστός.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0