Νεα

Ο Αϊ Βασίλης φέτος… έρχεται νωρίτερα: Γεμάτες τσέπες τα Χριστούγεννα – Έτσι θα υπολογίσετε πόσα λεφτά θα πάρετε

Ο Αϊ Βασίλης φέτος… έρχεται νωρίτερα: Γεμάτες τσέπες τα Χριστούγεννα – Έτσι θα υπολογίσετε πόσα λεφτά θα πάρετε

Βρισκόμαστε ένα μήνα σχεδόν πριν τις γιορτές και όπως είναι γνωστό, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Στην περίπτωση που θέλετε να υπολογίσετε το ακριβές ποσό που δικαιούστε θα λάβετε υπόψη τον τρόπο αμοιβής δηλαδή αν αμείβεστε με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για όσους η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Από την άλλη πλευρά όσοι εργαζόμενοι δεν εργάστηκαν όλο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2022 μέχρι 31-12-2022. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.

Κρήτη: Ξεσπούν οι συγγενείς της 33χρονης Όλγας που πέθανε σε ταξί έξω από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Τι ισχύει για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Τι ισχύει για τους ανέργους
Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο το ύψος του δώρου Χριστουγέννων και αν θα τους καταβληθεί ολόκληρο δηλαδή 438 ευρώ εξαρτάται από το πόσο διάστημα ήταν άνεργοι μέσα στο τρέχον έτος. Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Χριστουγέννων που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή 438 ευρώ.

Στην περίπτωση που έπαιρναν για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0