Θρησκεία

Άγιος Παΐσιος: Να γιατί συνιστώ μετάνοια και εξομολόγηση!

Άγιος Παΐσιος: Να γιατί συνιστώ μετάνοια και εξομολόγηση!

Άγιος Παΐσιος τόνιζε πως πρέπει ο άνθρωπος πρώτα να μετανοεί και έπειτα να εξομολογείται σε πνευματικό. «Μετάνοια και εξομολόγηση» πρώτα έλεγε. Όχι «σκέτη» εξομολόγηση. Διαβάστε παρακάτω το γιατί θα «πρέπει» να μετανοούμε με συναίσθηση και έπειτα να εξομολογούμαστε…
Μετάνοια και εξομολόγηση

Υπάρχει μετάνοια και χωρίς την προαίρεσή μας;

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

– Ναι, είναι η αναγκαστική μετάνοια. Σου ζητάω δηλαδή να με συγχωρέσεις για ένα κακό που σου έκανα, για να γλιτώσω από τις συνέπειες, αλλά εσωτερικά δεν αλλάζω.

Ο διαβολεμένος άνθρωπος κάνει δήθεν ότι μετάνιωσε και πηγαίνει με πονηριά, βάζει μετάνοιες με προσποιητή καλοσύνη, για να πλανέση τους άλλους.

Αλλά και το να πάει κανείς να πει τις αμαρτίες του στον πνευματικό, γιατί φοβάται μήπως πάει στην κόλαση, κι αυτό δεν είναι μετάνοια.

Γιατί δεν είναι ότι μετανοεί για τις αμαρτίες του, αλλά το θέμα είναι να μην πάει στην κόλαση!

Μετάνοια πραγματική είναι πρώτα να συναισθανθεί ο άνθρωπος το σφάλμα του, να πονέσει, να ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό και μετά να εξομολογηθεί.
Έτσι θα έρθει η θεία παρηγοριά.

Για αυτό πάντα συνιστώ μετάνοια και εξομολόγηση. Μόνον εξομολόγηση ποτέ δεν συνιστώ.

Να, και όταν γίνεται ένας σεισμός, βλέπει κανείς ότι όσοι έχουν καλή προαίρεση συγκλονίζονται, μετανοούν και αλλάζουν ζωή. Οι άλλοι, οι περισσότεροι, έρχονται προς στιγμήν σε συναίσθηση, μόλις όμως περάσει ο κίνδυνος, πάλι γυρίζουν στην παλιά τους ζωή.

Για αυτό, όταν μου είπε κάποιος ότι στην πόλη που μένει έγινε δυνατός σεισμός, του είπα: «Σας κούνησε δηλαδή γερά. Σας ξύπνησε όμως;». «Μας ξύπνησε, μας ξύπνησε», μου λέει.

«Πάλι όμως θα κοιμηθείτε», του είπα.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0