Υγεια

Αuτά είναι τα 5 αυτοάνοσα νοσήματα που «χτυπάνε» τις γυναίκες: Τα ύπουλα συμπτώματα – Πότε να πάτε στον γιατρό

Αuτά είναι τα 5 αυτοάνοσα νοσήματα που «χτυπάνε» τις γυναίκες: Τα ύπουλα συμπτώματα – Πότε να πάτε στον γιατρό

Οι Αυτοάνοσες ασθένειες, λέγονται και αυτοάνοσα νοσήματα, ορίζονται εκείνες οι ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες περιλαμβάνουν περισσότερες από 80 διαταραχές, οι οποίες μπορούν να προσβάλλουν σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Το 80% των πασχόντων όμως είναι γυναίκες ενώ η αιτία που συμβαίνει αυτό παραμένει αδιευκρίνιστη. Υπάρχουν περίπου 100 αυτοάνοσα νοσήματα, άλλες σοβαρά κι άλλα λιγότερο, ωστόσο 5 από αυτά φαίνεται να προσβάλλουν κυρίως το γυναικείο φύλο.
Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

Οι αυτοάνοσες ασθένειες τείνουν να είναι κληρονομικές αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως η διατροφή, περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι ιοί, τα βακτήρια, ακόμη και το άγχος.

Ένας λόγος που τα αυτοάνοσα προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες είναι πως το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά στης φλεγμονές που παίζουν βασικό ρόλο σε αυτοάνοσες ασθένειες.
Ποιες είναι πιο συχνές αυτοάνοσες ασθένειες που προσβάλλουν τις γυναίκες
Λύκος

Εννέα στους 10 ανθρώπους που προσβάλλονται από λύκο είναι γυναίκες, συνήθως μεταξύ 15 έως 44 ετών. Ο λύκος επιτίθεται και βλάπτει οποιοδήποτε μέρος του σώματος συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος και/ή των οργάνων (εγκέφαλος, πνεύμονες, νεφρά και αιμοφόρα αγγεία). Ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως νεφρική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα εξανθήματα (πιο συχνά στο πρόσωπο), ευαισθησία στον ήλιο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, πυρετό και τριχόπτωση.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και παρουσιάζεται σε άτομα ηλικία 20 έως 40 ετών. Δύο έως τρεις περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες διαγιγνώσκονται με ΣΚΠ, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζεται. Τα συνηθέστερα είναι η μείωση της όρασης στο ένα μάτι, η διπλωπία, παραμόρφωση κόκκινου-πράσινου χρώματος και ακόμη και τύφλωση στο ένα μάτι. Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει δυσκολία στη συγκέντρωση και να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία. Στο χειρότερο σενάριο μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική παράλυση.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός). Επηρεάζει περίπου 10 φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Τυπικά εμφανίζεται σε γυναίκες μέσης ηλικίας και εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, βλάπτοντας σταδιακά τον θυρεοειδή και μειώνοντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση χωρίς προφανή λόγο, ξηροδερμία, χλωμό ή πρησμένο πρόσωπο και δυσκοιλιότητα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, μέχρι και χρόνια αναπηρία. Μέχρι και το 75 τοις εκατό των ατόμων με ΡΑ είναι γυναίκες, οι οποίες συνήθως αναπτύσσουν την πάθηση μεταξύ των ηλικιών 30 έως και 50 ετών, νεότερες από ό, τι όταν οι άνδρες τυπικά προσβάλλονται από τη νόσο.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας. Αυτά τα περίσσεια κύτταρα σχηματίζουν κόκκινες, ασημί, αποσπασματικές και μερικές φορές επώδυνες φολίδες. Αν και η ψωρίαση είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, πολλές έρευνες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα των ανδρών είναι συνήθως πιο έντονα.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0