Υγεια

Πpoσoχή: Ο σιωπηλός κivδυvoς που απειλεί τους καπνιστές στον ύπνο τους και αυξάνεται μετά από κάθε τσιγάpo

Πpoσoχή: Ο σιωπηλός κivδυvoς που απειλεί τους καπνιστές στον ύπνο τους και αυξάνεται μετά από κάθε τσιγάpo

Νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει πως στους καπνιστές παρουσιάζεται μείωση στα επίπεδα οξυγόνου για σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκειατου ύπνου, η οποία σσχετίζεται με σοβαρή υπνική άπνοια.

Συγκεκριμένα επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιακής Έρευνας (HRI) έκαναν μια σύνδεση ανάμεσα στις ποσότητες νικοτίνης στο αίμα και το χρονικό διάστημα κατά τα οποίο οι άνθρωποι έχουν λιγότερο οξυγόνο στο αίμα ενώ κοιμούνται.

Στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο ESC Heart Failure, οι επιστήμονες από το HRI βρήκαν ότι η αύξηση στα επίπεδα νικοτίνης σχετιζόταν με αύξηση κατά 2,3 λεπτά στον χρόνο με κορεσμό οξυγόνου κάτω του 90%, στοιχείο που αποτελεί έναν από τους δείκτες σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας.

Καπνιστές: Τι αναφέρει ερευνητής για την συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα
Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. John O’Sullivan από την Ομάδα Καρδιομεταβολικών Παθήσεων του HRI δήλωσε: «Οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο με κορεσμό οξυγόνου κάτω του 90% καταλήγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε καρδιαγγειακό θάνατο» και προσθέτει:

«Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για εμφράγματα. Και παρόλο που είναι γνωστό πως μειώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, η αλληλεπίδραση του καπνίσματος με την υπνική άπνοια δεν έχει ποσοτικοποιηθεί.

Χρησιμοποιώντας συγκεντρώσεις του βασικού μεταβολίτη της νικοτίνης στο αίμα, καταφέραμε τώρα για πρώτη φορά να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση του καπνίσματος στις συγκεντρώσεις του οξυγόνου τη νύχτα σε πάσχοντες από υπνική άπνοια».

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0