Υγεια

Δόκτωρ Πετράτος: «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας»

Δόκτωρ Πετράτος: «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας»

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εστιών επομυελίνωσης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ανάλογα με την εντόπιση των βλαβών είναι δυνατόν να προσβληθεί η κινητική όσο και η αισθητική οδός του κεντρικού νευρικού συστήματος με επίδραση στην κίνηση, στην αφή ή σε άλλες αισθήσεις, γι’ αυτό και έχει επιπτώσεις στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στην οικογενειακή και στην κοινωνική ζωή των ασθενών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Ο Dr. Steve Petratos και η ομάδα του είναι κοντά στην ανακάλυψη της αποτελεσματικής θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαν γίνει γνωστές οι έρευνες του ομογενούς επιστήμονα Dr. Στίβεν Πετράτου για την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣκΠ) ή αλλιώς πολλαπλής σκλήρυνσης. Σήμερα όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα τα εκατομμύρια ασθενών που υποφέρουν από ΣκΠ παγκοσμίως θα μπορούν να ατενίζουν με ελπίδα το μέλλον.

Η ουσία του φαρμάκου DITPA προάγει την επαναμυελίνωση των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος
Το φάρμακο DITPA, χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση μιας άλλης γενετικής ασθένειας και όπως διαφαίνεται είναι αποτελεσματικό και για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης καθώς προάγει την επαναμυελίνωση των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η καταστροφή της μυελίνης αποτελεί την αιτία των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η καταστροφή της μυελίνης, που θωρακίζει τις νευρικές ίνες, είναι χαρακτηριστικό της ΣκΠ καθώς αποτελεί την αιτία των συμπτωμάτων της νόσου, όπως απώλεια κινητικού ελέγχου, μυϊκές συσπάσεις, ακράτεια, αδυναμία, απώλεια μνήμης και προβλήματα σχετικά με την ικανότητα σκέψης και προγραμματισμού.

Τα πειράματα στα ποντίκια γεννούν ελπίδες
Στα πειράματα εξομοίωσης με παράλυτα ποντίκια το συγκεκριμένο φάρμακο αποδείχτηκε ότι «ξεγελά» τα παθογόνα κύτταρα οδηγώντας τα σε επαναμυελίνωση με αποτέλεσμα τα ποντίκια να μπορούν να περπατήσουν ξανά.

Η σωτήρια χρηματοδότηση της έρευνας
Ο Dr. Πετράτος πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση διάρκειας τριών ετών από τους οργανισμούς Trish MS Research Foundation και MS Research Australia για την ολοκλήρωση των πειραμάτων που απαιτείται να προηγηθούν πριν ανοίξει ο δρόμος για την τελική φάση των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου DITPA.

Η νευροεκφυλιστική νόσος εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και περισσότερα από 25.000 στην Αυστραλία

Στις δηλώσεις του ο Dr. Πετράτος αναφέρει: «Κάνουμε όλα τα απαραίτητα πειράματα έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο παράγει όντως αυτό το αναγεννητικό αποτέλεσμα το οποίο ελπίζουμε όλοι».

Η θεραπεία με βάση τα βλαστοκύτταρα
Ο Dr. Πετράτος υποστηρίζει πως «Η θεραπεία βασίζεται σε κύτταρα και γενετικά τροποποιημένους αδένες με στόχο την παραγωγή μιας θεραπευτικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη με αναγεννητική δράση και οι μέχρι στιγμής μελέτες μας έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα».

MONASH – ΑΧΕΠΑ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΜΑΧΙΑ
Η συνεργασία του ομογενούς επιστήμονα και της ομάδας του με τον καθηγητή Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης ΑΧΕΠΑ, Νικόλαο Γρηγοριάδη, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια συνεχίζεται με επιτυχία προς όφελος όχι μόνο του ερευνητικού εγχειρήματος αυτού καθεαυτού, αλλά και των Ελλήνων ασθενών που έτσι αποκτούν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Ελπίδα ακόμη και για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Όπως λέει ο Dr. Πετράτος «Η εξέλιξη στη θεραπευτική της πολλαπλής σκλήρυνσης έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια..

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη κεφαλαίων που θα επιτρέψουν αυτές οι θεραπείες να φτάσουν πιο γρήγορα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών».

Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προχωρημένων σταδίων της νόσου

Ο Dr. Πετράτος εκτιμά πως στα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα δούμε αρκετές νέες θεραπείες για την προχωρημένη μορφή της ΣκΠ.

Οι πειραματικές θεραπείες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
O Dr. Πετράτος είναι κατηγορηματικός για τους κινδύνους που εγκυμονούν σε ασθενείς που αναζητούν ελπίδα ίασης λέγοντας: «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε μια επίσημη, επιστημονικά σταθμισμένη επιλογή θεραπείας χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από τη χώρα και κυρίως χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

πηγή : enimerotiko

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0