9 Πρώιμα και Προειδοποιητικά Συμπτώματα του Διαβήτη για Εγκαιρη Διάγνωση. ΜΗΝ τα Αγνοήσετε!

9 Πρώιμα και Προειδοποιητικά Συμπτώματα του Διαβήτη για Εγκαιρη Διάγνωση. ΜΗΝ τα Αγνοήσετε!

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού σας να παράγει ή να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο λεπτά, ώστε μερικοί άνθρωποι να τα νομίζουν ως ασήμαντα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί όχι μόνο να μειώσει την ποιότητα ζωής, αλλά και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να διαγνωστεί νωρίτερα η νόσος.

Παρακάτω θα δείτε έναν κατάλογο των πιο κοινών πρώιμων σημείων διαβήτη που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την νόσο εγκαίρως.

1. Αυξημένη δίψα και ούρηση

Η αυξημένη δίψα και η συχνή ούρηση είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη. Όταν έχετε διαβήτη, οι νεφροί σας δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την υπερβολική ζάχαρη. Αντ ‘αυτού, καταλήγει στα ούρα σας, λαμβάνοντας μαζί τα υγρά από τους ιστούς σας.

Αυτό σας κάνει να καπνίζετε περισσότερο και σας αφήνει να νιώσετε αφυδατωμένο. Για να εξουδετερώσετε τη δίψα σας, αρχίζετε να πίνετε περισσότερο, πράγμα που οδηγεί σε ακόμη συχνότερη ούρηση.

Ο μέσος άνθρωπος ούρει 6-7 φορές την ημέρα. Οπουδήποτε μεταξύ 4 και 10 φορές την ημέρα είναι επίσης φυσιολογικό εάν το άτομο είναι υγιές και ο αριθμός των διακοπών στο μπάνιο δεν έχει αλλάξει.

2. Αυξημένη πείνα

Η υπερβολική πείνα (πολυφαγία), μαζί με την αυξημένη δίψα και την ούρηση που αναφέρθηκε παραπάνω, αποτελούν τα 3 κύρια σημεία του διαβήτη.

Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή (ή οποιαδήποτε) ινσουλίνη ή εάν δεν ανταποκρίνεται σε αυτό με τον κανονικό τρόπο, δεν μπορεί να μετατρέψει τα τρόφιμα στη γλυκόζη που χρησιμοποιούν τα κύτταρα σας για ενέργεια. Και αυτό προκαλεί αυξημένη πείνα που δεν πάει μακριά μετά το φαγητό.

Εάν συνεχίζετε να τρώτε, αλλά η πείνα σας παραμένει, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα κι αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα διαβήτη.

3. Κόπωση

Ένα άλλο κοινό σημείο του διαβήτη είναι η συνεχής κόπωση. Όταν έχετε διαβήτη, αισθάνεστε κουρασμένοι και νυσταγμένοι όλη την ώρα για τον ίδιο λόγο που πάντα αισθάνεστε πεινασμένοι: τα κύτταρα σας δεν έχουν αρκετή γλυκόζη για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.

Η αφυδάτωση που προκαλείται από συχνή ούρηση συμβάλλει επίσης στην αίσθηση εξάντλησης. Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών άλλων καταστάσεων, μερικοί από τους οποίους δεν είναι ούτε καν ιατρικές.

Αλλά όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα από αυτόν τον κατάλογο, μπορεί να είναι ένα σημάδι του διαβήτη.

4. Θολή όραση

Όταν η θολή όραση δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου οφθαλμικού προβλήματος, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι διαβήτη. Αυτό συμβαίνει λόγω της μετατόπισης των υγρών, γεγονός που κάνει το φακό του ματιού σας να διογκωθεί και να αλλάξει σχήμα.

Αυτό επηρεάζει την ικανότητά σας να εστιάζετε και τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται θολά ή ασαφή. Αυτές οι αλλαγές στο μάτι είναι συνήθως αναστρέψιμες και η όραση σας πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθεροποιούνται με τη θεραπεία.

Ωστόσο, αν ο διαβήτης αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτές οι αλλαγές μπορούν να προχωρήσουν και να οδηγήσουν σε τύφλωση.

5. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ανεξήγητη απώλεια βάρους σημαίνει να χάσετε πολύ βάρος χωρίς τη βοήθεια της δίαιτας ή της άσκησης. Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας όταν πάσχετε από διαβήτη, αρχίζει να καίει λίπος και μυς για ενέργεια και αδυνατίζετε.

Η αφυδάτωση συμβάλλει επίσης στην απότομη απώλεια βάρους, καθώς το σώμα σας χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα υγρά για την παραγωγή ούρων.

6. Κνησμός δέρματος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν η περίσσεια σακχάρου εκκρίνεται στα ούρα σας, παίρνει μαζί τα υγρά από τους άλλους ιστούς σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας (το μεγαλύτερο όργανο!).

Το ξηρό δέρμα μπορεί να σας προκαλέσει φαγούρα και το ξύσιμο εκείνων των ξηρών μπαλών μπορεί να οδηγήσει στο να σπάσει το δέρμα σας και ακόμη και να μολυνθεί. Ένας άλλος λόγος για το κνησμό του δέρματος είναι οι μολύνσεις ζύμης, οι οποίες είναι αρκετά συχνές σε άτομα με διαβήτη.

Εάν έχετε διαβήτη, μάθετε μερικές βασικές συμβουλές φροντίδας του δέρματος για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

7. Αργή επούλωση

Οι περικοπές και οι πληγές που επουλώνονται πολύ αργά μπορεί συχνά να αποτελούν σύμπτωμα διαβήτη.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα όχι μόνο αυξάνει τη φλεγμονή σε κοψίματα και πληγές αλλά οδηγεί επίσης σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας δύσκολο το αίμα να φτάσει και να επισκευάσει τις κατεστραμμένες περιοχές του δέρματος.

Αυτό αφορά ειδικά τα πόδια, και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με διαβήτη να αναπτύσσουν πληγές που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι οι πληγές σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν, φροντίστε να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

8. Σκούρα κομμάτια του δέρματος

Το Acanthosis nigricans είναι μια κατάσταση του δέρματος που παρουσιάζεται σε σκουρόχρωμα κομμάτια με βελούδινη υφή.

Αυτά τα μπαλώματα εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές με πτυχές του δέρματος: στο λαιμό, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα και στις αρθρώσεις των δακτύλων. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό σας.

9. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα χεριών ή ποδιών

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια είναι ένα άλλο σύνηθες σημάδι του διαβήτη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος, και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νευρική βλάβη.

Τα χέρια και τα πόδια, που είναι τα μέρη του σώματος μακρύτερα από την καρδιά, υποφέρουν πρώτα. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα συμπτώματα σε αυτόν τον κατάλογο, η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και η κυκλοφορία του αίματος θα βελτιωθεί.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Όσο νωρίτερα γίνεται διάγνωση, τόσο πιο εύκολο θα το διαχειριστείτε και θα ζήσετε περισσότερο.

Credit: brightside.me