Συνταγές

Τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς

Τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς

Προετοιμασία

20 min

Χρόνος ψησίματος

20-25 min

Μερίδες

Πασχαλινά κουλουράκια! Η πιο ωραία και νόστιμη συνταγή για τα αγαπημένα αφράτα κουλουράκια πασχαλινά της γιαγιάς, θα την βρεις σε αυτήν την συνταγή. Είναι τραγανά και τόσο πασχαλινά που θα ξυπνήσουν τις παιδικές σου μνήμες!!
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ:

πασχαλινά κουλουράκια, τραγανά απολαυστικά ακριβώς όπως τα έκανε η γιαγια! Πάρε χαρτί και μολύβι να σημειώσεις ένα-ένα τα υλικά για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουρακια που έχει κάνει ποτέ. Με την συγκεκριμένη συνταγή για πασχαλινα κουλουρακια θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι!
Πασχαλινά κουλουράκια | Συστατικά:

250 γρ βούτυρο
270 – 370 γρ ζάχαρη
3 αυγά
½ κ.τ.γ σόδα
60 ml χυμό πορτοκάλι
125 ml γάλα εβαπορέ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από ½ λεμόνι
2 βανίλιες
1½ κ.τ.γ μαχλέπι
½ κ.τ.γ μαστίχα σκόνη
900-950 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κρόκο αυγού και 1 κ.τ.σ νερό για το άλειμμα
½ κ.τ.γ αμμωνία (προαιρετικά)

*Εγώ προτιμώ τα πασχαλινά κουλουράκια να μην έχουν έντονη γλυκύτητα για αυτό και προτείνω να βάλεις από 270 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι και 370. Αν όμως είσαι γλυκατζού/γλυκατζής και θέλεις να γίνουν λίγο πιο έντονα και πιο γλυκά τα πασχαλινά σου κουλουράκια, τότε μπορείς να προσθέσεις 80 με 100 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρη.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ:

Πάμε να δούμε μαζί πως θα κάνεις την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια που θα φαίνονται σα να τα έχεις αγοράσει από το καλύτερο μαγαζί.

Μην σε αγχώνει η διαδικασία, σου έχω την πιο εύκολη συνταγή για να πετύχεις τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς χωρίς καθόλου κόπο.
Πασχαλινά κουλουράκια | Η συνταγή:

Βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη για τα πασχαλινά κουλουράκια.
Κλείνουμε για λίγο το μίξερ και μαζεύουμε τα τοιχώματα με μια μαρίζ.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο(περίπου 3 λεπτά).
Παράλληλα σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα με το βούτυρο, ρίχνουμε ένα, περιμένουμε να αναμιχθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο, οχι όλα μαζί.
Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ να αφρατέψουν σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
Όσο δουλεύει το μίξερ, βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσοχή θα φουσκώσει.
Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκάλι και ξύσμα λεμόνι.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα.
Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλευριού στο μίξερ, ανακατεύουμε (οχι πολύ).
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο και σταματάμε το χτύπημα.
Δεν θέλει πολύ χτύπημα το μείγμα μας γιατί θα μας βγουν σκληρά.
Βάζουμε όλο το μείγμα στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη εκεί όπως είναι στον πάγκο μας και αφήνουμε για 20 λεπτά.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας.
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Βάζουμε στο ταψάκι μας λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα κουλουράκια.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε!

Αν όμως σου φαίνεται δύσκολο το παραπάνω σχήμα, μπορείς να κάνεις το κλασική και αγαπημένη “πλεξούδα”. Όποιο σχήμα και να επιλέξεις, τα πασχαλινά σου κουλουράκια θα βγουν φανταστικά!

κουλουρακια πασχαλινα

πασχαλινα κουλουρακια

Έτσι πρέπει να είναι τα πασχαλινά σου κουλουράκια για να τα βγάλεις από τον φούρνο.

Πασχαλινά κουλουράκια | Το μυστικό:

Αν θέλετε ακόμα πιο αφράτα πασχαλινά κουλουράκια, ανακατέψτε την αμμωνία μαζί με το γάλα και το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0