Υγεια

Σύνδρομο ξαφνικού θανάτου: Γιατί «χτυπά» τους νέους – Τα 2 κορυφαία σημάδια που δεν πpέπει να αγνοήσετε

Σύνδρομο ξαφνικού θανάτου: Γιατί «χτυπά» τους νέους – Τα 2 κορυφαία σημάδια που δεν πpέπει να αγνοήσετε

Άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών καλούνται να προβούν σε καρδιολογικό έλεγχο, καθώς ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ενηλίκων».

Το εν λόγω σύνδρομο, γνωστό ως SADS (Sudden Arrhythmic Death Syndrome), είναι θανατηφόρο για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν διατηρούν καλή φυσική κατάσταση και υγιεινό τρόπο ζωής.

«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», δήλωσε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών.

Επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου.
Τα σημάδια που χτυπούν «καμπανάκι»

Το Ίδρυμα SADS που εδρεύει στις ΗΠΑ, έχει γνωστοποιήσει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 4.000 ετήσιους θανάτους παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων από SADS έχουν ένα από τα δύο κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια.

Αυτά τα περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό διάγνωσης SADS ή ξαφνικό ανεξήγητο θάνατο ενός μέλους της οικογένειας και λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν είστε ενθουσιασμένοι ή ξαφνιασμένοι.

Πέρυσι, μια 31χρονη γυναίκα, η Catherine Keane, πέθανε στον ύπνο της ενώ ζούσε με δύο φίλους της στο Δουβλίνο. Η μητέρα της, είπε μιλώντας στην Irish Mirror: «Όλοι δούλευαν από το σπίτι, οπότε κανείς δεν έδωσε σημασία όταν η Catherine δεν κατέβηκε για πρωινό».

Της έστειλαν μήνυμα στις 11.20 και όταν δεν απάντησε, έλεγξαν το δωμάτιό της, όταν κατάλαβαν ότι είχε φύγει από τη ζωή. Η δυναίκα δήλωσε ότι η κόρη της «πήγαινε στο γυμναστήριο και περπατούσε 10.000 βήματα κάθε μέρα».

«Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι “έφυγε” στον ύπνο της και δεν είχε πόνο. Πάντα ανησυχούσα για τα παιδιά μου όταν οδηγούσαν με το αυτοκίνητο στον δρόμο. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έχανα ένα από τα παιδιά μου».

Το «Baker Heart and Diabetes Institute» της Μελβούρνης αναπτύσσει το πρώτο μητρώο SADS της χώρας.

«Υπάρχουν περίπου 750 περιπτώσεις ετησίως, ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών στη Βικτώρια που παθαίνουν ξαφνικά καρδιακή ανακοπή», είπε ένας εκπρόσωπος.

«Από αυτούς, για περίπου 100 δεν θα βρεθεί η αιτία του θανάτου, ακόμη και μετά από εκτεταμένες έρευνες, όπως η πλήρης αυτοψία (φαινόμενο SADS)».

SADS: Το σύνδρομο του ξαφνικού θανάτου που «χτυπά» τους νέους

Η καρδιολόγος και ερευνήτρια Dr Elizabeth Paratz δήλωσε: «Το μητρώο του Baker ήταν το πρώτο στη χώρα και ένα από τα λίγα στον κόσμο που συνδύαζε πληροφορίες ασθενοφόρου, νοσοκομείου και ιατροδικαστικής».

«Υπάρχουν καταγραφές από ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και δεν βρέθηκε καμία αιτία που την προκάλεσε», συνέχισε η ίδια.

Η γιατρός πιστεύει ότι η πιθανή έλλειψη ευαισθητοποίησης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι «πολλά γίνονται εκτός των παραδοσιακών ιατρικών πλαισίων».

«Η πλειονότητα αυτών των συμβάντων με SADS, στο 90%, συμβαίνουν έξω από το νοσοκομείο. Το άτομο δεν τα καταφέρνει, επομένως είναι στην πραγματικότητα το προσωπικό του ασθενοφόρου και οι ιατροδικαστές που φροντίζουν στο μεγαλύτερο μέρος αυτούς τους ασθενείς», εξήγησε.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0